Biophilia
Biophilia en interieurarchitectuur
Biophilia, letterlijk vertaalt ‘de liefde voor levende systemen’ stelt de relatie met de natuur als menselijke basisbehoefte. Dagelijks contact met de natuur is essentieel voor een vitale leefomgeving. Interieurarchitectuur gebaseerd op Biophilia vermindert stress, bevordert cognitieve functies en creativiteit en heeft een positieve invloed op onze lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Dit betekent meer dan de directe visuele connectie met groen. Net zo belangrijk zijn zintuigen, geluid, natuurlijke ventilatie, daglicht, temperatuur, materiaalgebruik, dagritme, seizoenen, kleur en hergebruik. We ervaren de natuur om ons heen met alle zintuigen, we ruiken, proeven, horen, luisteren en zien. De zintuigen vertellen ons veel meer. Zintuigen zijn richtingaanwijzers en geven aan waar onze behoeftes liggen. Mensen ervaren het als harmonieus en plezierig als de zintuigen in balans zijn. En dat gebeurt precies als er een mooie balans ontstaat tussen orde en variatie, kleurencombinaties en bijzondere vormentaal en groenbeleving in een ruimte.
Biophilic design rendeert!
Steeds meer organisaties passen een biophilia ontwerp toe omdat ze zich willen profileren als duurzaam bedrijf of omdat ze een goede werkplek willen creëren voor hun werknemers. Maar weten vaak niet dat dit veel geld kan opleveren. Met name op het gebied van productiviteit valt – letterlijk – veel winst te halen. Zo’n 90% van de kosten van een organisatie zijn namelijk personeelskosten. Als je dit vergelijkt met de kosten voor energie van een pand is dit zo'n 1% dit geldt tevens voor de huur 9%. De economisch slimste en groenste investering is dus die in mensen; kleine verbeteringen in productiviteit of kleine afnames in ziekteverzuim leveren veel groter financieel voordeel op dan bijvoorbeeld energiebesparing!
Bron: onderzoeksbureau Terrapin Bright Green
Biophilic & Werken
Werken met de natuur | Een kantooromgeving gebaseerd op Biophilia vermindert stress, bevordert cognitieve functies en creativiteit en heeft een positieve invloed op onze lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Dit betekent meer dan de directe visuele connectie met groen. Net zo belangrijk zijn zintuigen, geluid, natuurlijke ventilatie, daglicht, temperatuur, materiaalgebruik, dagritme, seizoenen, kleur en hergebruik. Mensen hechten waarde aan een aangename omgeving die rust brengt en uitnodigt om fijn te werken. Ook hebben medewerkers verschillende behoeftes, als daarin in voorzien word worden mensen creatiever en laden op, denk bijvoorbeeld aan natuurlijke stilte plekken of creatieve ruimtes voor brainstorm. Wij ontwerpen werkplekken en kantoren die voorzien zijn balans en harmonie.
Biophilia en de toekomst
Voorspeld wordt dat veel meer mensen in de wereld in steden zal leven in de toekomst. Hierdoor is het behouden van de connectie met de natuur van essentieel belang voor het welzijn van de mens. Dit doen wij door gebruik te maken van bestaande gebouwen en hier de natuurbeleving naar binnen te halen. Op basis van een aantal wetenschappelijke studies kan inmiddels worden aangetoond dat investeren in natuurlijke werk, - zorg,- onderwijsomgeving grote opbrengsten met zich mee kan brengen. Kinderen die in klassen met natuurlijk daglicht en plantenwanden verblijven leren beter, kunnen zich beter concentreren en voelen zich beter.
Biophilia en Wonen
Wonen met de Natuur | Van nature hebben we een enorme aantrekkingskracht tot de natuur. Wij ontwerpen met de visie vanuit Biophilia en creëren woningen, die deze behoefte en verbinding met de natuur weer versterken. Zo ontstaan woningen waar men zich thuis voelt, tot rust kan komen en je in balans bent. De ontwerpen van onze familiehuizen worden op zoveel mogelijk punten afgestemd op de natuur, de omgeving en voorzien van natuurlijke materialen, daglicht, beplanting en met zorgvuldige aandacht voor biodiversiteit in de tuin.